4 spartips du inte får missa

by Henrik Schuberg

Att spara pengar är roligt, och det finns massvis med saker som du kan göra för att förbättra din privatekonomi. Att skapa en budget är ett vanligt alternativ, och vi rekommenderar att du delar in din budget i flera olika kategorier, för att på så sätt få en tydlig överblick över de olika utgifterna.

Du bör exempelvis skapa en separat del för hushåll och mat, medan du kan skapa en annan kategori för nöjen, exempelvis när du ska spela bingo. På så sätt får du bra koll på hur mycket du spelar för, vilket gör att du kan spela ansvarsfullt.

Men det finns massvis med andra tips som du kan implementera för att göra din ekonomi till det bättre. Låter det intressant? Häng med!

4 enkla spartips som gör din ekonomi till det bättre

Nedan är viktiga exempel:

Förhandla, gärna flera gånger

Få människor förhandlar, vilket gör att de förlorar massvis med pengar i längden. Du kan förhandla om allt, oavsett om det handlar om bilköp, tandläkarkostnader, renoveringar eller restaurangköp. Visst, det är lite tabu att förhandla i mataffären, men är absolut inte olagligt eller förbjudet.

Det är även ganska kul att förhandla, och kan spara dig väldigt mycket pengar i längden. Här är det dock viktigt att båda parter ska vinna. Därmed behöver du inte extrahera varenda krona från motparten. Det är betydligt bättre om båda parter blir nöjda, så att ni i framtiden kan fortsätta göra affärer med varandra.

Spara direkt när lönen kommer

Hur gör du med ditt sparande? Sparar du det som blir kvar av lönen, eller drar du pengarna direkt när lönen kommer? Alternativ nummer 2 är betydligt bättre än det första alternativet. Anledningen till detta är att sannolikheten är hög för att du spenderar pengarna om de ligger kvar på kontot. Om du istället sparar direkt när lönen kommer, får du anpassa dig till den nya budgeten.

Här rekommenderas det att du använder ett autogiro. På så sätt ökar du sannolikheten att sparandet faktiskt blir av, samt att du sparar tid varje månad.

Köp på rea

De flesta produkter och tjänster går att köpa på rea under vissa delar av året. Vinterjackor tenderar exempelvis att ha ett billigare pris efter vintern, eftersom butiken vill bli av med sitt varulager. På så sätt kan du i många fall hitta produkter till rejäla rabatter, samtidigt som du får möjlighet att köpa kvalité.

Det kan även vara en bra idé att köpa på sig ett lager när produkter är på rea. Om du vet att du kommer köpa smör även om tre månader, kan du passa på att köpa på dig ett lager när förpackningarna reas ut. På så sätt kan du i många fall spara massvis med pengar.

Laga din egen mat

Att laga sin egen mat kan spara massvis med pengar, inte minst om du annars äter ute flera gånger i veckan. 100 kronor där och 100 kronor där blir snabbt mycket pengar, inte minst utslaget över ett helt år.

 

Därmed kan det vara en bra idé att laga sin egen mat istället. På så sätt får du möjlighet att spara tusentals kronor per månad, något du sedan kan använda till något betydligt roligare.

 

En annan stor fördel med detta är att du förmodligen kommer laga nyttigare mat än vad som erbjuds hos restauranger. Detta gäller självklart extra mycket om du vanligtvis köper snabbmat.

 

You may also like