LaGaylia Frazier – 40 år som sångerska och musikartist

by Oskar Hallberg
0 comment
MUSICAL2

LaGaylia Frazier växte upp i Miami, Florida, där hon som 14-åring mimade till kända artister som Liza Minelli, Barbra Streisand och Michael Jackson framför spegeln. Hela hennes liv har präglats av musiken, och när hon 2001 flyttade till Sverige klev hon också in i det svenska musiklivet och har deltagit i bland annat Melodifestivalen, Let’s dance och Talang.

Snabbfakta om LaGaylia Frazier

Fullständigt namnLaGaylia Jeane Frazier
Känd förSångerska med 40 år av artistliv i bagaget
ÅlderFödd den 16 februari 1961, och blir alltså 62 år i februari 2023
FamiljVäxte upp med sin mamma Jeane, som gick bort 1993. Hennes pappa, musikern Hal Frazier, var frånvarande under större delen av hennes uppväxt men senare har far och dotter återtagit kontakten. På pappas sida har LaGaylia också en syster, Erin Frazier. Hon är inte gift och har inte någon allmänt känd partner eller pojkvän.
BorPå Frejagatan i Stockholm

Mycket musik kring LaGaylia redan som barn

Musiken var en mycket viktig del av LaGaylias uppväxt, inte bara för att pappan var jazzmusiker. I själva verket såg hon inte mycket av honom förrän hon blev tonåring. När hon själv började sjunga tog hon kontakt och då fick hon möjlighet göra några framträdanden tillsammans med honom. Det har gett minnen som hon burit med sig genom livet.

Att hon alls började ägna åt sig åt musik och så småningom kunde få sjunga tillsammans med sin pappa är nog ändå mest hennes mamma Jeanes förtjänst. Jeane sjöng i en svart baptistkyrka och omgav sig med musik på olika sätt. Dessutom lät hon dottern spela piano från fem års ålder. LaGaylia minns att de lyssnade på mycket musik hemma. Hon gillade piano, men till slut var det ändå sången som tog över.

LaGaylia träffade en man från Sverige

Genom musiken kom hon så småningom i kontakt med den svenska producenten Marie Schröder. Därifrån rullade det på. Hon började göra framträdanden för svenskar och fick snart åka till Sverige på olika uppdrag. Hon träffade en man och blev kär, vilket ledde till beslutet att bryta upp och flytta till ett nytt land. Kärleken blev tyvärr inte långvarig, men LaGaylia trivdes så bra i Sverige att hon bestämde sig för att stanna kvar.

LaGaylia Frazier i svenska underhållningsprogram

Trots att LaGaylia Frazier var 40 år när hon flyttade till Sverige har hon verkligen skapat sig ett namn här och valt att fullt ut gå in i den svenska underhållningsbranschen. Idag är hon ett känt namn för väldigt många svenskar. Här är ett litet urval av de produktioner och underhållningsprogram hon har medverkat i:

 • Rhapsody in Rock med Robert Wells, flera säsonger med start 2000
 • Musikalen West Side Story på Malmö Opera & Musikteater, 2003
 • Melodifestivalen, 2004 och 2005
 • Så ska det låta, 2009
 • Talang – som jurymedlem, 2017–2020
 • Let’s Dance, 2019
MUSICAL1

LaGaylia Frazier på Instagram och andra sociala medier

LaGaylia Fraziers Instagramkonto, @lagayliafrazier, har över två hundra tusen följare. På kontot är LaGaylia generös med regelbundna uppdateringar om vad hon gör, både som musikartist och i livet i övrigt, utan att för den skull bli privat. 

Längst upp i Instagramflödet finns tre fastnålade inlägg, bland annat ett helt fantastiskt från december 2022. Det är inspelat under en konsert i Härnösands domkyrka och visar hur LaGaylia mitt under konserten lägger sig på mage för att komma i ögonhöjd med ett litet barn från publiken som också har lagt sig på mage i mittgången. Liggande på mage vinkar hon igång kören och börjar sjunga “I say a little prayer” innan hon till slut reser sig upp.

LaGaylia gör också regelbundna uppdateringar på sin facebooksida. Hon lägger upp mycket fina bilder på sig själv, både ensam och tillsammans med andra människor. Någon aktiv hemsida verkar hon däremot inte ha.

Stor bredd som musikartist

LaGaylia har verkligen en stor bredd som sångerska och artist. Hon har turnerat med ett eget soul- och funkband men har även sjungit tillsammans med ett stort antal artister, som exempelvis Putte Wickman och Håkan Hellström. De album som hon har gett ut i eget namn är därför inte så många som man kanske hade kunnat förvänta sig. Men de är en viktig del av denna folkkära sångerskas musikaliska verk, som vi förhoppningsvis kommer att få höra ännu mer från i framtiden.

Album som LaGaylia gett ut i eget namn

 • Shower Me with Love, 1994
 • LaGaylia Uncovered, 2007
 • LaGaylia in Concert (livealbum), 2011
 • Until It’s Time (med Jan Lundgren Trio), 2012
 • Stronger (singel – tillsammans med Alexander Strandell), 2019

You may also like