Under pandemin har intresset för så kallad urban exploration fullständigt exploderat. Aktiviteten går ut på att hitta övergivna historiska platser i omgivningen och gärna dela med sig av erfarenheterna på sociala medier. En helt vanlig skog kan förvandlas till ett friluftsmuseum för den som vet vad man ska leta efter.
Kort om urban exploration – att hitta historiska platser
Vad är urban exploration (UE)? | UE är en hobby där man utforskar närområdet efter glömda historia platser. |
Hur hittar man mer information om UE? | Det finns många FB-grupper att gå med i där medlemmarna kan ha många tips om närområdet. |
Är det lagligt att gå till gamla militärbaser? | Om det inte är lagligt att besöka platsen så finns alltid skyltar och stängsel. Finns inte det kan kan fotografera och titta runt. |
Hur hittar man dolda historiska platser? | Många tycker om att titta på Google maps för att hitta vägar som försvinner i ingenstans eller större byggnader mitt i skogen. |
Kom igång med att hitta historiska platser i Sverige
Under hela Sveriges historia har det legat olika typer av försvarsanläggningar vid våra kuster och gränser. Dessa kan vara så gamla som från vikingatiden, men de allra flesta som syns idag kommer från kalla kriget. Många av dessa hemliga historiska platserna ligger runt om i Kalmar län, sedan finns platser med modern historia med jämna mellanrum upp till Stockholm och då främst i Gamla stan. Det mest spännande med de dolda platserna är att de ligger kvar precis där de lämnades och man får själv tänka och gissa på hur de använts. Vanliga platser man letar efter på en UE-utflykt är:
- Gamla försvarsanläggningar
- Hemliga utrymmen från industrin
- Gamla övergivna boplatser
- Historiska platser från kalla kriget
- Övergivna tunnlar från tåg eller renhållning
Hemliga historiska platser i Sverige
En vanlig UE-utflykt kan gå till så att man tar med sig familjen eller ett gäng kompisar och ger sig av till ett ställe där det borde finnas moderna fornlämningar. Kustområden fungerar för det mesta bra, men också platser som haft stark militär närvaro som Jönköping eller Gotland. När man börjar gå runt får man ta på sig sina osynliga UE-glasögonen och vara uppmärksam på varje järnrör eller betongplatta som syns på platsen. Har man sedan hittat en hittar man ofta flera och det är då tankarna och idéerna kan börja få spelrum. Vad är det för modern historisk plats man har hittat? Kan det vara ett gammalt militärrum? Genom att gå runt och titta kan man om man har tur till slut hitta en dörr eller annan öppning, väl dold för förbipasserande. Då vet man att den här platsen har varit en del av vårt hemliga försvar under många år. Det gör det spännande att hitta hemligheten!
På flera platser runt om i Sverige kan kan ta hjälp av Försvarsmakten för att få tillgång till gamla kartor och bilder som visar var våra anläggningar fanns under kalla kriget. Ofta kan man även få hjälp att hitta äldre platser från till exempel medeltiden. Även om det går fortare med hjälp är det något visst med att leta upp sina egna historiska platser i Sverige, Europa och världen. Det gör att historien blir med levande när alla i familjen får vara med och gissa om vad som kan ha funnits på platsen.
Det går naturligtvis bra att även leta efter gamla boplatser eller kyrkor, men då dessa brukar vara mer kända och redan utmärkta med skyltar blir det inte ett riktigt lika bra äventyr.
Historiska platser i Europa
I och med att UE har blivit en folkrörelse i stora delar av världen kan man lätt samarbeta med andra grupper eller familjer för att avslöja dolda utflyktsmål i hela Europa. De som söker dolda historiska platser i Skåne kan lätt samarbeta med likasinnade i norra Tyskland för att kartlägga platserna kring Östersjön. I och med att olika områden i norra Tyskland periodvis i historien har varit svenska så kan viktig information om vårt försvar finnas där. Genom att börja med att leta på Google maps och sedan ta kontakt med UE-intresserade via Facebook-grupper ska mycket av Sveriges hittills dolda historia kunna kartläggas.