Vi vet när dina vänner fyller år

by Henrik Schuberg

Mysteriet med ”vi vet när dina vänner fyller år”

Det finns nog inget mer skrämmande – och samtidigt underhållande – än det ögonblick då du inser att någon vet något du inte tänkte berätta. Nej, jag talar inte om en övernaturlig förmåga eller ett nytt avsnitt av en detektivserie. Jag pratar om det här uttalandet vi alla har stött på vid något tillfälle: ”vi vet när dina vänner fyller år”. Men hur kan detta vara?

Sammanhang

Vi kan börja med att göra det klart att detta inte handlar om att någon skuggar dina närmaste. Istället handlar det oftast om sociala medieplattformar som Facebook, som har tillgång till mängder av information om oss och våra vänner. Detta inkluderar, men är inte begränsat till, deras födelsedag.

Snabb fakta

Medieplattform Tillgång till födelsedagsdata Data försäkringsmetod
Facebook Ja Användarprofil
LinkedIn Ja Användarprofil
Twitter Nej N/A
Instagram Ja Användarprofil

Fördelar och nackdelar

Det finns säkert både för- och nackdelar med detta. På den positiva sidan kan det vara en underbar påminnelse att det är dags att skicka ett födelsedagskort eller ett present. Men på den negativa sidan kan det ifrågasätta vår integritet och säkerhet online.

  • Sköter du dina födelsedagsönskningar på rätt sätt?
  • Är du medveten om din integritet online?
  • Har du någonsin undrat: ”Hur vet de när dina vänner fyller år?”

Dessa frågor gör oss alla nyfikna och försiktiga på samma gång. Det viktigaste är att du är medveten om vilken information du delar online och vilka du delar den med. Så, nästa gång du hör ”vi vet när dina vänner fyller år”, kanske du inte blir lika överraskad.

You may also like