Ont i rumpan när jag sitter

by Henrik Schuberg

Någonsin suttit ner och tänkt ”varför har jag ont i rumpan när jag sitter?”. Det är en vanlig känsla som de flesta av oss har upplevt minst en gång i livet. Men varför händer detta och vad kan du göra åt det?

Vad orsakar smärta när man sitter?

Det finns många möjliga orsaker till varför du kan ha ont i rumpan när du sitter. Det kan handla om att du har suttit i en dålig ställning för länge, att du har en översträckt muskel, eller att du har något mer allvarligt som hemorrojder eller till och med ischialgi.

Vad kan du göra åt det?

Om orsaken till smärtan är något enkelt som att du har suttit för länge, kan lösningen vara så enkel som att resa sig upp och röra på sig. Men om smärtan inte går bort efter att ha rört på dig eller om smärtan är stark och konstant, bör du definitivt boka tid hos en läkare för att få det undersökt.

I och med det har du ansvar för din hälsa. Det bästa du kan göra är att lyssna på din kropp. Om något inte känns rätt, vässa örat. Din kropp ger dig signaler för en anledning. Var inte rädd för att söka medicinsk rådgivning om du upplever ihållande, olöslig smärta.

Sammanfattning

Det kan finnas flera anledningar till att du har ont i rumpan när du sitter. Det kan vara allt från att ha suttit för länge till en mer allvarlig underliggande tillstånd. Det viktigaste är att du tar hand om din kropp och söker medicinsk rådgivning om du har ihållande eller stark smärta.

Nu ska vi kolla på en sammanfattande tabell över möjliga orsaker till den smärta du upplever.

Potentiell orsak Vanliga symptom Möjliga lösningar
För mycket sittande Obehag, stelhet i rumpan Stå upp, rör på sig, ta pauser
Översträckta muskler Smärta vid rörelse, svårighet att sitta Vila, antiinflammatoriska läkemedel, fysisk terapi
Hemorrojder Klåda, smärta, blödning Läkemedel, kirurgi
Ischialgi Svår, skjutande smärta ner i benet Läkemedel, fysisk terapi, kirurgi

Som alltid, det bästa rådet är att lyssna på din kropp och om du är orolig, sök medicinsk rådgivning.

You may also like