Ta hand om dina teakmöbler: tips för skötsel och rengöring

by Henrik Schuberg
0 comment

Teak är ett populärt material när det kommer till utemöbler. Anledningen är materialets naturliga skönhet, hållbarhet och tålighet mot väder, vind och fukt. Teakmöbler åldras vackert och utvecklar med tiden en naturlig silvergrå yta som många älskar.

Om du vill behålla möblernas ursprungliga färg krävs det dock regelbunden rengöring och skötsel. Därför har vi samlat några viktiga tips och råd för att du ska kunna hålla dina teakmöbler i bästa möjliga skick i många år framöver.

Regelbunden rengöring

Det är viktigt att du regelbundet tvättar och rengör dina teakmöbler. På så sätt håller de sig rena och fina samtidigt som de inte slits och blir skadade av smuts, sand och annat som kan fastna i materialet. Se alltid till att använda mjuka borstar när du rengör dina utomhusmöbler, eftersom hårda borstar riskerar att skada din teak.

För att göra en grundlig rengöring av möblerna rekommenderar vi att du använder en mild tvållösning. Blanda några droppar milt rengöringsmedel för teak i en hink med ljummet vatten. Använd en mjuk trasa eller svamp och rengör ytan noggrant. Det är viktigt att du inte har en för stark tvållösning, då för mycket tvål kan påverka teakens naturliga oljor negativt.

Skrapning och slipning

Om dina teakmöbler har fått grova fläckar eller repor kan du behöva skrapa eller slipa din teak. Börja med att använda ett fint sandpapper och slipa försiktigt på den skadade eller fläckade ytan. Slipa alltid i träets riktning så att du undviker att skapa ojämna ytor.

Att slipa och skrapa kan även vara ett effektivt sätt för dig att restaurera gamla teakmöbler som blivit gråa med tiden. Då är det viktigt att du slipar noggrant och jämt över alla ytor för att undvika ojämnheter och gråa fläckar. Kom ihåg att ta bort allt slipdamm med en våt trasa efter att du är klar.

Olja och försegla

Teak är naturligt rikt på oljor, vilket ger dem dess naturliga glans och hållbarhet. De här oljorna försvinner dock med tiden, vilket gör att materialet blir torrt och sprött. För att skydda och förnya dina teakmöbler bör du därför regelbundet olja in dem i teakolja.

Använd en mjuk trasa och applicera oljan i träets riktning. Låt oljan tränga in i teaken i 15-20 minuter innan du torkar bort överskottsoljan med en ren trasa. Om du vill att möblerna ska behålla sin naturliga färg kan du använda en teakolja med UV-skydd som skyddar teaken från att bli grå.

Vinterförvaring av dina möbler

Under vintermånaderna är det viktigt att du förvarar dina teakmöbler inomhus eller under tak så att de skyddas från snö och is. Om du inte har möjlighet att göra det rekommenderar vi att du  täcker möblerna med ett vattentätt överdrag för att minimera deras exponering mot väder och vind. Tänk då på att luften måste kunna cirkulera under överdraget, annars riskerar möblerna att utsättas för mögelfläckar.

Genom att följa de här enkla rengörings- och skötseltipsen kan du hålla dina teakmöbler i toppskick och njuta av dem i många år framöver.

 

You may also like