Kramper i nedre delen av magen

by Henrik Schuberg

Det kommer en tid i livet när man plötsligt känner ’kramper i nedre delen av magen’. Och medan det kan vara frestande att avfärda det som inget mer än en tillfällig störning, är det viktigt att vi tar dessa signaler på allvar. De kan vara tecken på något allvarligare, som behöver läkarvård.

Vad kan orsaka kramper i nedre delen av magen?

Visst, ibland kanske det bara är en bit ost du åt igår kväll som ligger illa till, men det kan även vara tecken på flera olika tillstånd såsom gallsten, njursten, urinvägsinfektion, tarmobstruktion, crohns sjukdom, ulcerös kolit, och även vissa sexuellt överförbara sjukdomar.

När ska jag söka läkare?

Om smärtan är konstant, om det är svårt att andas, om du har feber, om du har blod i avföringen eller urin, eller om du har svårt att hålla balansen är det viktigt att du ringer din läkare direkt. Ingen symptom ska tas för givet.

Symptom Möjlig orsak Åtgärd
värk och kramper matförgiftning eller virusinfektion vila och vätskeintag
blod i avföring tarmcancer sök läkarvård omedelbart
smärta vid urinering urinvägsinfektion sök läkarvård
konstant smärta appendicit sök läkarvård

Vad kan jag själv göra?

Ta det lugnt och stressa inte. Drick mycket vätskor och ät lätt mat, såsom soppa eller ris. Du kan även ta smärtlindring, men endast om du känner att det behövs.

Listan i nästa stycke ger några olika alternativ på vad du kan göra, men igen, kom ihåg att om smärtan är konstant eller om du upplever några av de andra allvarliga symptomen ovan, bör du ringa din läkare genast.

  • Vila och ta det lugnt
  • Drick mycket vätska
  • Ät lätt mat
  • Ta smärtlindring vid behov

Oavsett vad, glöm inte bort att din kropp alltid försöker tala om för dig vad som händer inuti. Lyssna på den.

You may also like