Hur ser man om ägg är dåliga

by Henrik Schuberg

Hur ser man om ägg är dåliga: tecken du bör leta efter

När det gäller ägg är det bästa sättet att avgöra om de är dåliga att lita på dina sinnen. Har du någonsin öppnat ett ägg och undrat ’är detta ägg fortfarande bra?’ Nedan bryter vi ner de mest tillförlitliga metoderna.

Färskhetstestet: flyt eller sjunk

Ett gammalt men pålitligt trick för att avgöra äggens färskhet är att försiktigt lägga dem i en skål med vatten. Fräscha ägg sjunker till botten, medan dåliga ägg driver mot ytan tack vare ökningen av gaser inuti ägget.

Metod Tumregel Resultat
Flyttest Fräscha ägg sjunker Om ägget flyter är det dåligt
Lukta Ruttet ägg luktar illa Om det luktar starkt eller illa, släng det
Visuell kontroll Dåliga ägg kan ha missfärgade skal Om skalet är missfärgat, släng det

Använd näsan

Våra näsor är otroligt kraftfulla när det kommer till att detektera dålig mat. Om du öppnar ett ägg och det luktar illa eller starkt, är det bäst att slänga det. Samma regel gäller för ägg som har en stark lukt innan de är öppnade.

Granska skalet

Dåliga ägg kan ha missfärgade eller fläckiga skal. Om skalet inte ser ut som det brukar, kan det vara ett tecken på att ägget är dåligt.

I slutändan

Så, hur ser man om ägg är dåliga? Använd dessa tre enkla metoder – flyttestet, sniffa och visuell kontroll. Men kom ihåg, när det gäller mat, är det alltid säkrare att vara på den säkra sidan. Om det finns något tvivel i ditt sinne, är det bästa alternativet att kasta ägget och använda ett annat. Bättre säkert än ledsen, eller hur?

You may also like