Hur länge håller kokta ägg i kylen

by Henrik Schuberg

Hur länge håller kokta ägg i kylen?

Man kanske tror att hur länge kokta ägg håller i kylen beror på många faktorer, som temperatur eller luftfuktighet. Men faktum är att hållbarheten för ett kokt ägg i kylen är ganska konsekvent och lätt att komma ihåg.

Upp till en vecka i kylen

Generellt sett håller ett skalat kokt ägg sig fräscht i kylen i upp till en vecka. Men, likaså, ska ett oskalat kokt ägg också förvaras i kylskåpet upp till en vecka. Detta kanske är lite förvirrande, eller hur?

Nå, här är grejen: Äggets kvalitet en vecka efter det att det har kokats kan börja att minska. Det betyder inte att ägget omedelbart blir dåligt efter sju dagar, men smak och textur kan försämras.

Situation Skalet på/av Hållbarhet
Kokta ägg i kylen Skalet kvar Upp till en vecka
Kokta ägg i kylen Skalet av Upp till en vecka
Kokta ägg vid rumstemperatur Skalet kvar Upp till två timmar
Kokta ägg vid rumstemperatur Skalet av Upp till en timme

Hur bevarar du kvaliteten på dina kokta ägg?

Kom ihåg dessa två enkla tips:

  1. Förvara äggen i kylskåpet: som vi redan har nämnt, hjälper lagring i kylskåp till att bevara äggets fräschhet längre.
  2. Håll skalet på tills du är redo att äta ägget: skalet skyddar äggets inre från exponering för luft och bakterier, vilket kan leda till försämring.

Så nu när du vet hur länge kokta ägg håller i kylen, kan du förbereda dem i förväg utan att oroa dig för slöseri eller matförgiftning. Åh, och en sista sak! Om du någonsin är osäker på äggets färskhet, använd den gamla ”flyter eller sjunker”-testet. Fräscha ägg sjunker, medan gamla ägg flyter. Är det inte lätt som en plätt?

You may also like