Hur mycket pasta är en portion?
Är du också fundersam över hur mycket pasta du bör koka till en portion? Oroa dig inte, du är inte ensam! Det är en vanlig fråga och svaret kan variera beroende på andra faktorer som till exempel din aptit, om du tränar mycket, och vilken sorts pasta det är.
Hur mycket pasta bör jag koka?
Ett generellt råd är att koka cirka 60-75 gram okokt pasta per person för en huvudrätt, om vi pratar spagetti eller annan lång pasta. Om pasta serveras som tillbehör, brukar det vara mindre, kanske 50-60 gram. För kort pasta, som till exempel fusilli eller penne, kan mängden vara något mer, kanske 80-100 gram.
Pastasort | Okokt vikt/person | Typ av servering |
---|---|---|
Spagetti | 60-75g | Huvudrätt |
Penne | 80-100g | Huvudrätt |
Fusilli | 80-100g | Huvudrätt |
Spagetti | 50-60g | Sidoväg |
Hur mycket pasta är en portion för barn?
Vissa föräldrar kan bli förvånade över hur mycket pasta deras barn kan äta! Generellt sett rekommenderas ca 30-40 gram okokt pasta för barn.
Självklart är det här bara generella råd; känslan för hur mycket pasta kan variera stort beroende på individens ålder, storlek, aktivitetsnivå och aptit. Lyssna på din kropp – och din smak! Glöm inte att njuta av ditt måltid.