Hur mycket är en portion pasta

by Henrik Schuberg

Vad är en portion pasta?

Så, du undrar kanske ”hur mycket är egentligen en portion pasta?” Jo, det finns olika uppfattningar om vad som utgör en portion, men en generell standard för en portion pasta är 60 till 75 gram om den är i okokt tillstånd, vilket är motsvarande två nävar.

Men, låt oss inte begränsa oss till endast gram. Hur mycket är en portion pasta även från perspektivet av hälsa eller nutrition? Jo, det kan vara mycket mer intressant och givande. Så, varför inte neddyka i en djupare diskussion?

Viktiga aspekter av pasta portionering

En generell regel är att en portion mat ska vara tillräckligt mättande men utan att orsaka överätning. Men, det är inte bara mängden pasta som spelar roll, utan även vad du har på din pasta. Och det här gäller all mat egentligen, eller hur?

En intressant sak är att vi ofta serverar pasta med mycket sås, vilket kan göra din portion mycket större än vad du tror. En annan aspekt man bör tänka på är vilken typ av pasta du äter. Är det fullkornspasta, vit pasta, eller möjligtvis glutenfri pasta? Allt detta spelar en stor roll.

Typ av pasta En portion (i gram) Estimerade kalorier per portion
Okokt vit pasta 75 271
Kokt vit pasta 180 246
Okokt fullkornspasta 75 248
Kokt fullkornspasta 180 214

Hur påverkar portionerna din hälsa?

Det finns en bra regel som kallas ”20-20-20-regeln” – ät 20 minuter, vila 20 minuter och ät sedan 20 minuter till om du fortfarande är hungrig. Den här regeln hjälper till att förhindra överätning, och kan vara användbar när du försöker avgöra mängden pasta för en portion.

Så, ”hur mycket är en portion pasta?” Det beror egentligen på dig! Men kom ihåg, balans i allt vi gör, inklusive att äta pasta, är nyckeln till en hälsosam livsstil.

Så här bestämmer du storleken på en pastaportion

  1. Mät upp din pasta i okokt tillstånd. En normal portion torr pasta är cirka 60 till 75 gram.
  2. Kontrollera förpackningen för specifika portioneringsrekommendationer.
  3. Om du serverar pasta som en sidorätt, håll din portion mindre.
  4. Glöm inte att lägga till massor av grönsaker och en proteinkälla för att skapa en balanserad måltid!

You may also like