Hur vet man om ägg är gamla

by Henrik Schuberg

Hur Vet Man om Ägg är Gamla?

Ett ägg kan se helt okej ut på utsidan, men det kan vara helt annorlunda på insidan. Så är det också en fråga man kanske inte ställer sig själv varje dag, men visste du att det faktiskt finns naturliga sätt att avgöra om dina ägg är gamla eller inte? Häng med, så fördjupar vi oss i detta!

Att göra ett Snabbtest hemma

För äggproducenter är det viktigt att veta hur gamla deras ägg är. Men även som privatperson kan det vara bra att kunna bedöma äggens status.

  • Kolla på äggens datumstämpel – Den mest självklara metoden för att veta om ett ägg är gammalt eller inte är att helt enkelt kolla på datumstämpeln. Ägg ska konsumeras inom 28 dagar från förpackningsdatumet.
  • Genom att göra Flottestet – Ett gammalt hushållsknep för att testa äggens färskhet är genom följande test: Lägg ägget i ett glas med vatten. Om ägget sjunker har det passerat färskhetstestet.
Färskhetstest Procedure Resultat
Datumstämpel Kolla på äggets förpackning Om datumet inte har passerats är ägget färskt.
Flottest Lägg ägget i vatten Om ägget sjunker, är det färskt.

Viktiga punkter att hålla koll på!

Trots alla dessa indikatorer är dock det bästa och mest pålitliga sättet att kolla om ett ägg är gammalt eller inte, att knäcka det och lukta. Om det luktar illa, bör du definitivt inte äta det. Dessutom blir äggets innehåll mer och mer vattnigt ju äldre det bli. Kom ihåg, färskhet är avgörande för bästa smak och optimal säkerhet!

Kort sagt, för att veta om dina ägg är gamla, kolla först datumstämpeln, gör sedan flottestet, och till sist, använd din nos. Detta kommer att säkerställa att dina ägg alltid är i toppskick!

You may also like