Hur många dagar jobbar man per år

by Henrik Schuberg

Hur många dagar jobbar man per år?

Ja, en bra fråga alltså! Det är faktiskt något vi undrar över då vi oftast fokuserar på våra dagliga arbetsuppgifter och glömmer att räkna dagarna. Så låt oss dyka rakt in och få ett svar.

Antal arbetsdagar i Sverige

På ett genomsnittligt år, beroende på hur arbetsveckan ser ut, kan en person i Sverige jobba mellan 200 och 250 dagar. Detta antal kan variera beroende på olika faktorer som helgdagar, semesterdagar och personliga lediga dagar. Men låt oss bryta ner detta i en mer detaljerad struktur.

Arbetsperiod Antal dagar Avdrag
Årligt totalt 365 dagar
Vardagar (Måndag-Fredag) 261 dagar
Helgdagar 11 dagar -11 dagar
Generell Semestertid 25 dagar -25 dagar
Totala Arbetsdagar 225 dagar

Hur kommer vi fram till dessa siffror?

Som ni ser i tabellen ovan, börjar vi med totala antalet dagar på ett år, det är 365 dagar. Sedan tar vi bort helgerna vilket ger oss 261 arbetsdagar. Efter det måste vi dra bort antalet helgdagar och de generella semesterdagar vi har varje år.

När vi har tagit alla avdrag under årets gång, kommer vi fram till ungefär 225 arbetsdagar per år. Enkel matematik, eller hur? Så nästa gång någon frågar ”hur många dagar jobbar man per år?”, kan du visa upp dina imponerande matematikkunskaper!

Kan antal arbetsdagar variera?

Absolut! Som vi nämnde tidigare, kan antalet arbetsdagar variera stort. Det beror på en rad olika faktorer, inklusive hur många semesterdagar du tar, om du har oplanerade lediga dagar, och om du arbetar deltid eller heltid. Så alltid kom ihåg att det här är ett genomsnittligt antal, men det jobbas oftast ungefär 220 till 230 dagar per år i Sverige.

Vilket gör det till en ganska balanserad fördelning mellan arbets och lediga dagar under året för största delen av befolkningen. Hur ser din fördelning ut?

You may also like