Emma Ribom, svensk längdskidåkare i världsklass

by Henrik Schuberg

Enligt Emmas Riboms egen blogg var det efter gymnasiet en dröm att få representera Sverige i stora mästerskap, få vara med och slåss om medaljerna. Nu är hon där! Emma Ribom, en av våra lovande unga skidåkare som beskriver sig själv på Insta som en glad längdskidåkare! Vem är hon då denna glada, till synes målinriktade, twittrande, bloggande, facebookande, instamänniska?

Snabba fakta om Emma Ribom

Vem?Emma Ribom
Vad?Svensk skidåkare
Född?29 november, 1997 i Kalix
Klubb?Piteå Elit

Emma Ribom – bakgrund

Hon föddes i Kalix där hon redan som 8–9 åring började tävla i skidåkning. De första träningspassen var runt huset hemma. Hon tränade även basket och fotboll i sina ännu yngre dagar. Hon är ju fortfarande ung, inne på sitt 25:e år. Hon säger själv att hon provat på det mesta inom sport, och att sport i största allmänhet tagit upp mycket av hennes tid. 

Studenten tog hon efter fyra år på skidgymnasiet i Gällivare. År som hon beskriver som fantastiska och som la grunden för hennes framtida tävlande. 2021/22 studerade hon på universitet i Umeå, då hon läste tekniskt – naturvetenskapligt basår som hon kombinerade med elitidrott. Hon ingick i gruppen Elitskidcentrum och var en av 60 elitidrottare på Umeå universitet som tilldelades Riksidrottsförbundets och Svenska Spels elitidrottsstipendium. Stipendiet gör det möjligt att kombinera elitidrott och studier efter gymnasiet.

Resultat från tävlingar

Emma Ribom tycks vara en energisk och målinriktad tävlingsmänniska med många fina resultat bakom sig. De grenar hon tävlat i har varit  stafett, sprintstafett, klassisk stil, skiathlon och fristil. Hon har bland annat deltagit och vunnit medaljer i Världsmästerskapet för juniorer, världsmästerskap för U23, Ungdoms-SM, Junior-SM och har flera pallplatser från svenska mästerskap. Förutom två individuella pallplatser i världscupen 2021/22 har hon tre pallplatser i lag från världscuptävlingar under perioden 2019 till 2021. 

I längdskidor tävlar man i olika distanser samt i stafett och sprint. I masstart startar alla samtidigt och den som kommer först i mål vinner. I den individuella sprinten börjar man först med en “prolog” där de 30 bästa går vidare till finalomgången, sedan går de 6 bästa vidare och slåss om segern i finalen där man startar med 15 sekunders mellanrum. I individuell start/intervallstart är mellanrummet för varje åkare 30 sekunder och den som har snabbaste tiden vinner loppet. 

I stafetten startar alla lag samtidigt. Tre personer ingår i ett stafettlag och det första laget i mål vinner. På skidor av märket Rossignol har hon tävlat i både klassisk stil, där man åker med skidorna parallellt i ett spår med ett spår till varje skida, och i fristil där man har benen i vinkel och för dem snett utåt från centrum av kroppen. Emma har också tävlat i skiathlon som är en form av längdskidåkning med masstart där man åker halva sträckan i klassisk stil och efter halva sträckan byter man skidor och åker resten av loppet i fristil.

Emmas individuella pallplatser, Världscupen:

  • 2021 Val di Fiemme, sprint, 3:a
  • 2022 Lahtis, sprint, 2:a

Emmas pallplatser i lag, Världscupen:

  • 2019 Lillehammer, stafett, 3:a
  • 2021 Lahtis, stafett, 2:a
  • 2021 Lillehammer, stafett, 2:a

Emma Riboms fritid och pojkvän

Sin fritid tillbringar hon i fritidshuset ute vid Bottenviken där hon bland annat paddlar kajak. Parallellt med det är hon mycket aktiv på olika sociala medier. Man hittar henne på Facebook, Instagram, Twitter och på en egen blogg. Hennes pojkvän, Magnus Grate, är också längdåkare i svenska skidlandslaget. De följer varandras tävlingar och stöttar varandra, säger Emma i en intervju.

Framtiden för Emma Ribom

Vad kan man sia om Emmas framtid? Allt har naturligtvis inte gått spikrakt för henne i karriären. Hon har ibland kämpat mot förkylningar och en kropp som inte alltid orkat med påfrestningarna som i Tour di ski i Toblach 2021 då hon upplevde tunga dagar. Kroppen kändes orkeslös och touren blev avbruten. Man skulle vilja säga: “Break a leg, Emma – inför framtida säsonger”, men vågar man det? Nej, please don’t break a leg Emma – kör på!

Följ Emma Ribom:

You may also like