Överraskningsfest – maxa festen med dessa råd

by Henrik Schuberg
0 comment

Ofta ser vi det på TV, en mörk lokal där huvudpersonen intet ont anande kommer in genom dörren, och plötsligt – Överraskning! Alla vänner hoppar fram framför soffan och i de flesta fall blir personen som överraskas riktigt glad, i en del fall riktigt besvärad också! Men så ska det inte bli om du bestämmer dig för att ordna en överraskningsfest till någon du verkligen bryr dig om.

Nummer ett för dig som tänker överraska någon är att ställa dig själv frågan; kommer personen att uppskatta en överraskningsfest? Om svaret är ja, är det bara att sätta igång med planeringen, för en riktigt bra överraskningsfest kräver en hel del förberedelser och planering.

Stor eller liten fest

Till att börja med så fokusera på vilken typ av fest personen kommer att uppskatta. Tycker personen om stora fester så är det en stor fest du ska ordna. Men om personen inte är särskilt förtjust i stora tillställningar bör du respektera det och endast samla de närmsta vännerna.

Ta hjälp av era gemensamma vänner. Det är svårt att planera ett party själv och det blir mycket roligare om ni är en liten festfixargrupp. Då kan ni dela upp uppgifterna och låta en av er ta ansvar för att huvudpersonen dyker upp på rätt plats vid rätt tillfälle, medan ni andra ser till att övriga gäster är på plats.

Välj lämplig lokal

För att alla du bjuder ska kunna delta måste du vara ute i god tid. Fundera över val av lokal. Det är oftast lättare att överraska någon om överraskningsfesten är på hemmaplan, exempelvis hos en kompis. Det kan också vara smart att ha festen vid en annorlunda tid, till exempel direkt efter jobbet.

Om det är sommar kan du välja att ha festen utomhus på en strand eller på annat ställe i naturen. Med det svenska vädret kan det dock vara bra att ha tillgång till något ställe med tak ifall regnet sätter in.

Tema efter personlighet

Varje sig du väljer att ha festen ute eller inne är dekorationen en del av festen. Tänk på huvudpersonen när du dekorerar. Vilka är personen älsklingsfärger och älsklingsblommor. Pryd gärna stället med personliga kort, både på personen som ska överraskar men även bilder på övriga deltagare. Bilderna kan din vän spara som ett trevligt minne av alla sina kompisar.

Knytkalas och nattamat

Planerar du en lång fest är det bra att förbereda nattamat. Enklare mat som passar bra innan festen klingar av. Nattamaten behöver inte vara märkvärdig, det räcker med några enkla smörgåsar eller varför inte korv med bröd. Det passar alla oavsett ålder.

Om du ska bjuda många på festen och har en begränsad budget är knytkalas suveränt. Då för du till en riktigt härlig buffé och alla kommer att känna sig delaktiga i festen. För att underlätta för alla kan du ändå samordna vilka rätter som var och en tar med sig.

Tänk på att alla inte behöver bidra med just mat. Det går lika bra att hjälpas åt med festdekorationer, servetter och dryck.

Ordna med en bar

Ett annat alternativ för att hålla budgeten är att ha en bar där vännerna betalar för dryckerna som serveras. Gör ett schema innan partyt så att en eller två personer är bartender en timme var under festen. Det är bra att ha någon ansvarig i baren så att det inte blir för stökigt. Glöm inte bort alkoholfria alternativ.

Musiken på festen beror såklart på vad din vän föredrar och hur stämningen är. Självklart ska danslåtarna på om det spritter i benen hos folk. Du kan också låta deltagarna välja en låt som de förknippar med huvudpersonen. Det brukar också vara uppskattat att få en motivering innan låten spelas. Detta brukar fungera minst lika bra som att hålla ett tal till personen.

You may also like