Hur ser man om ett ägg är gammalt

by Henrik Schuberg

Hur ser man om ett ägg är gammalt – tips och tricks

Någonsin stått där i köket och undrat, är detta ägg fortfarande bra att äta? Det är ett alltför vanligt scenario, men ingen anledning till oro. Det finns faktiskt några toppenmetoder att ta till för att se om ett ägg är gammalt.

Flottestmetoden för att se om ett ägg är gammalt

Ett trick är att fylla upp ett glas med vatten och lägg ägget i det. Om ägget sjunker till botten och ligger plant, är det färskt. Om ägget står upp eller flyter, är det gammalt. Men vad kan detta beror på egentligen? Jo, när ett ägg åldras, så tappar det vatten vilket ger mer utrymme för luft inuti skalet. Detta gör att ägget blir lättare och därmed flyter upp till ytan!

Andra tecken på att ett ägg är gammalt

Men det finns fler metoder. Om du knackar ägget lätt mot en hård yta, ska ett färskt ägg ha en solid och hård känsla, medan ett gammalt ägg har en ihålig känsla. Dessutom kan man lyssna efter ett kluckande ljud, vilket oftast betyder att ägget är gammalt.

Tecken Färskt ägg Gammalt ägg
Flottestmetoden Sjunker och ligger plant Flyter upp
Knacka på skalet Solid och hård känsla Ihålig känsla
Ljudet av ägget Inget ljud Kluckande ljud
Färg på äggulan Bright gul Matt eller bleg

Så nu vet du, nästa gång du står där med ett ägg, om det verkligen är färskt eller om det är dags att slänga det i komposten. Och kom ihåg, det är alltid bättre att vara säker än ledsen när det gäller mat!

You may also like