Hur nära en korsning får man parkera

by Henrik Schuberg

Hur nära en korsning får man parkera i Sverige?

Inom parkeringsvärlden finns det gott om detaljer att tänka på. Har du någonsin frågat dig själv, ”hur nära en korsning får man parkera?” Du är verkligen inte ensam om det! Vi genomgår allt som har att göra med just denna fråga. Låt oss dyka rakt in i ämnet!

Generella regler

Det första du borde veta är att det, enligt svensk lag, inte är tillåtet att parkera till höger inom tio meter före och efter en korsning – det skulle kunna blockera sikten för andra förare och potentiellt orsaka en olycka. Men hur kan du enkelt mäta upp dessa tio meter? Håll utkik efter markeringarna på gatan, och kom ihåg att parkera på ett säkert avstånd som inte kommer att störa trafiken.

Trafikregel Avstånd Varför?
Parking nära en korsning Minst 10 meter För att inte blockera sikten
Parking nära en busshållplats Minst 20 meter För att inte blockera kollektivtrafiken
Parking nära ett övergångsställe Minst 10 meter För att inte störa fotgängare
Parking på en huvudled Inte tillåtet För att inte störa flödet på huvudleden

Men vad händer om jag parkerar för nära korsningen?

Om du parkerar för nära en korsning, där du inte bör vara mindre än tio meter bort, kan du riskera att få en parkeringsböter. Värst av allt, du kan orsaka en fara för andra trafikanter. Så varför chansa? Var smart och parkera säkert!

Är reglerna alltid desamma?

Nej, inte alltid. Det kan finnas lokala undantag beroende på var du befinner dig. Så det är bäst att alltid kolla upp lokala trafikförordningar. Du vet vad de säger, det är bättre att vara säker än ledsen!

  • Granska lokala trafikförordningar
  • Se upp för gatumarkeringar
  • Ha alltid säkerheten i åtanke

Slutord

Nu när du vet hur nära en korsning du får parkera, kanske du undviker en parkeringsböter i framtiden. Kom ihåg att det alltid är bäst att lägga några extra steg till fots till förmån för säkerheten för alla på vägen. Lycka till och säkra resor!

You may also like