Hur många kilometer är en mil eller en mile?

by Henrik Schuberg
0 comment
MILEE

Svaret på frågan ”Hur många kilometer är en mil?” kan vara väldigt enkelt, eller så kan det vara invecklat. Det korta och enkla svaret är: tio. Om du inte behöver något annat svar kan du sluta läsa här. Men om du vill veta varför det kan vara komplicerat får du gärna fortsätta läsa.

Hur många kilometer är en mil i Sverige?

Till att börja med måste man ta reda på vad en mil är. Begreppet ”mil” ingår inte i de europeiska standardenheterna. Det innebär att man egentligen kan använda begreppet lite hur man vill. Den första betydelsen var tusen dubbelsteg, eftersom ”mil” betyder tusen. Det är ungefär 1 483 meter. 

Före år 1649 hade varje landskap i Sverige sin egen definition av mil. I Dalarna var en mil 14 485 meter, medan en mil i Småland bara var 7 000 meter. Det var förvirrande, och därför bestämdes att hela landet skulle använda uppländsk mil. Den var ganska nära dagens definition, nämligen 10 688 meter.

För att tydliggöra detta satte man upp milstenar utmed vägarna, ungefär som dagens blåa vägskyltar. År 1889 slog dock Sverige och Norge fast att en mil är 10 kilometer eller 10 000 meter och inget annat.

Hur många kilometer är en amerikansk mile?

Begreppet används dock fortfarande på olika sätt och för att definiera olika sträckor runt om i världen. På engelska heter det ”mile”, som inte alls är samma sak som 10 kilometer. Så hur många kilometer är en amerikansk mile? Eller hur många kilometer är en nautisk mil?

  • Engelsk eller amerikansk mile = 1 609,344 meter eller 1,6 kilometer
  • Nautisk mil = 1 852 meter eller 1,85 kilometer

En engelsk mile skiljer sig därmed en hel del från en svensk eller norsk mil.

You may also like