Hur kan man tjäna pengar?

by Henrik Schuberg
0 comment
MONEY123

Yngste sonen i familjen vill inleda förhandling med föräldrarna om höjning av veckopengen. Pojken har fyllt 11 år för tre veckor sedan och han anser att den begärda höjningen bör betalas ut retroaktivt. Pappan har en helt annan inställning och menar att pojken – liksom han själv i sin ungdom – får tjäna pengar själv.  Men, hur kan man tjäna pengar som 11 åring, inflikar mamman i familjen, som gärna vill vara medlare i förhandlingen.

Hur kan man tjäna pengar som barn?

Det är väl inte så svårt att ta reda på hur man kan tjäna pengar, säger fadern. Du kan ju se på mig. Jag fick börja min karriär som affärsman med två tomma händer. Idag är jag miljonär. Och jag fick minsann lära mig själv hur man kan tjäna pengar snabbt. Lyssna på mig och lär dig hur man kan tjäna pengar som 14-åring. Sonen har fått höra om pappans sagolika karriär ett oändligt antal gånger redan, men han är en smart förhandlare.  Berätta gärna pappa, säger han därför något inställsamt i hopp om att få högre veckopeng. 

Hur kan man tjäna pengar som 14 åring

Pappan tar ett djupt andetag och börjar en lång utläggning. Ärligt talat var jag lite äldre än du är nu, när jag började jobba med att bygga upp min förmögenhet. När skolan var slut på dagen gick jag runt i staden och samlade returburkar som jag pantade i en affär. När jag gått ut folkskolan, hade jag fått ihop pengar till en flakmoped. Då började jag köra runt både här i stan och på landet och samla skrot som folk ville bli av med. Jag fick till och med betalt för att köra det till tippen, men det gjorde jag såklart inte. Men, hur kan man tjäna pengar på skrot, inflikar sonen.

Delägare i skrotfirma

Jo, du förstår, säger pappan. Av allt stål som produceras kommer faktiskt en tredjedel från skrot. Därför sålde jag skrotet till en skrothandlare. Till slut blev jag delägare i skrotfirman. På den tiden såg man ner på skrothandlare. Idag vistas skrothandlare i näringslivets finrum, eftersom de jobbar i återvinningsbranschen, som tillhör den cirkulära ekonomin.

Hur kan man tjäna pengar hemifrån?

Men du jobbar ju hemifrån idag pappa, säger sonen. Javisst, jag och min kompanjon sålde firman till ett börsnoterat bolag och vi blev miljonärer, men jag tjänar fortfarande pengar. Men hur kan man tjäna pengar hemifrån, frågar den helt oförstående sonen. Jag jobbar ju som konsult inom metallåtervinning, säger den stränge fadern och tillägger: Ge dig iväg och börja samla tomburkar!

You may also like