Hur många cm är en inch

by Henrik Schuberg

Vad är ”inch” och hur omvandlar man till centimeter?

Har du någonsin stött på måttet ’inch’ och undrat vad det betyder i centimeter? Oroa dig inte, du är inte ensam. Centimeter och inch är två olika enheter för att mäta längd, och de används i olika delar av världen. Men med lite snabb matematik kan du omvandla den ena till den andra.

Hur många cm är en inch?

En inch, som är en vanlig enhet för att mäta längd i länder som USA och Storbritannien, motsvarar exakt 2.54 centimeter. Detta är baserat på internationell överenskommelse sedan år 1959.

Men vänta nu! Det kan vara svårt att komma ihåg slående tal som 2.54, eller hur? Tänk så här istället – en tum är ungefär två och en halv ( om vi avrundar lite ) centimeter lång. Ser du hur det blir lättare att komma ihåg nu?

Konverteringstabell: Inch till Centimeter

Inches Centimeters Avrundade centimeter
1 2.54 2.5
2 5.08 5
3 7.62 7.5
4 10.16 10

Så, hur kommer du nu ihåg den här konverteringen? Mitt tips är att koppla ihop tanken på en inch med något annat du känner till. T.ex. kan du tänka på bredden av din tumme. Den är ungefär en inch! Visst är det fascinerande? Nu kan det bli så mycket lättare för dig att omvandla inch till cm nästa gång du behöver det!

You may also like