Hur fort får man köra med husvagn

by Henrik Schuberg

Hur fort får man köra med husvagn?

Hoppas allt är bra med dig! Om du är som jag som älskar natur och frihet, grundas det i idén om camping med en husvagn. Men innan vi kommer till de spännande delarna, låt oss prata lite om reglerna, särskilt hur fort man får köra med husvagn. Det här är ett viktigt ämne som jag har stött på många gånger i min yrkeskarriär som innehållsskapare.

Vad säger lagen?

I Sverige får du köra högst 80 km/h när du har en husvagn kopplad till din bil. Förstås, om den väg du befinner dig på har en lägre hastighetsgräns, måste du följa denna. Men vad händer om din bil och husvagn har en tillåten totalvikt på mer än 3500 kg? Enligt lagen får du inte köra snabbare än 90 km/h i Sverige!

Just här, låt mig förklara lite mer detaljerat genom följande tabell.

Typ Högsta tillåtna hastighet Typisk användning
Personbil med husvagn 80 km/h Vanlig semesterresa
Husvagn med tillåten totalvikt > 3500 kg 90 km/h Tungt lastad semesterresa
Personbil utan husvagn 120 km/h Vanligt bilresande

Hur snabbt borde du köra med din husvagn?

Bara för att du får köra upp till en viss hastighet betyder inte att du alltid ska. När du har en husvagn att dra, överväga ditt skydd och säkerhet. Så, hur bär du dig åt? Alla vill ha en trygg och säker semester, eller hur?

  • Anpassa farten efter väg- och trafikförhållanden.
  • Kör inte för snabbt i starka vindar.
  • Var försiktig i regnigt väder och på halt väglag.
  • Tänk på att bromssträckan blir längre ju tyngre last du har.

Kom ihåg att…

Genom att följa dessa råd kan du njuta av din campingresa till fullo. Säkerhet kommer först, alltid, och hög hastighet ger sällan ett bättre semestermål. Håll det i minnet nästa gång du bereder dig på att koppla fast husvagnen och ge dig ut på vägen!

You may also like