Hur långa längdskidor ska man ha?

by Henrik Schuberg
0 comment
CHILD SKI

Vilken längd du ska köpa på dina längdskidor beror på:

  • Din längd
  • Din vikt

För att få rätt skida är det bra att vända sig till en butik eller någon kunnig som kan hjälpa dig att välja ut skidor efter din kroppsstorlek men också din kunskapsnivå. En längre skida är svårare att åka på än en kortare. Kanske är det som nybörjare därför bättre att välja en kortare skida.

Men vill du sköta ditt skidköp själv, kanske tänka ekonomiskt och klimatsmart och köpa begagnade för motionsåkning så är det en generell regel att välja en skida som är 20 cm längre än dig själv.

Hur långa stavar ska man ha till längdskidor?

Du ska välja stavar som går upp till axelhöjd. Fast om du vill staka mycket och få mer kraft kan du fundera på att välja längre stavar. Detta kan du också få hjälp med i en butik.

I övrigt ska en stav vara styv och hård. Den ska ge dig stöd i din åkning. Det finns stavar gjorda i komposit eller karbon. Det finns också olika material i handtagen. Kork är att föredra framför plast då det känns varmare i handen och hjälper till att transportera fukt från händerna.

Hur långa längdskidor ska man ha till barn?

Till ditt barn bör du välja lite kortare skidor. De ska vara cirka 5-20 cm längre än barnet. Kortare skidor är lättare att hantera och passar när man lär sig. Barn bör också ha lite mjukare utrustning än vuxna.

You may also like