Gin och tonic – drinkarnas drink

by Henrik Schuberg

Gin och tonic får nog anses vara en av de mest välkända drinkarna som finns. Har man inte druckit den, har man ändå hört talas om den. Gin & tonic, G&T eller bara GT som den också kallas, är alltid en klassiker. Den kan liksom aldrig bli fel.

Gin och tonic är en lika klassisk drink som enkel att göra. Fyll ett glas med is, häll i gin och tonic water och så dekorera med en citronskiva – voila! – servera och njut.

Historien bakom Gin och tonic

Det sägs att brittiska soldater i Indien är upphovsmakarna till drinken. De gillade inte medicinen kinin mot malaria, som de var tvungna att ta. Den var nämligen mycket besk. Därför spädde de medicinen med gin och sockervatten. På detta vis blev medicinintaget en mycket mer angenäm uppgift. Vem vet, kanske de till och med längtade efter att få ta medicinen?

Hursomhelst, drinken G&T var där och då född. Resten är historia. Under årens lopp har receptet experimenteras med och idag finns en hel drös med varianter av drinken.

Ingredienser i Gin och tonic

Att gin är den ena huvudingrediensen i drinken är rätt så självklart. Att tonic water är den andra är nästan lika otvetydigt. Båda dessa är bittra och beska, men tillsammans skapar de en frisk och syrlig smak. En smak som uppenbarligen uppskattas av många.

Gin är en destillerad spritsort som är smaksatt av enbär. Ursprunget och namnet kommer från en annan enbärskryddad spritsort, Genever, som är nederländskt. Namnet Genever i sin tur, kommer från Juniperus som är växtens latinska namn.

På Systembolaget finns många olika sorters gin att välja bland, både som ren gin och som färdigblandade drinkar på burk. Fantastiskt med det utbudet, men också svårt att veta vilken man ska välja kanske? Om du frågar personalen så hjälper de dig säkert att hitta den bästa ginen för dig. De brukar vara väldigt hjälpsamma och serviceminded när man undrar kring specifika saker.

Tonic water då, vad är det? Jo, det är vatten som är smaksatt med kinin (japp, samma som malariamedicinen!). Kinin är ett ämne som utvinns från växten Cinchona, även kallad Kinaträd.

Från början innehöll tonic water enbart vatten och kinin. Men precis som de brittiska soldaterna tyckte, tyckte också andra att det blev alldeles för bittert. Därför tillsätts idag även flera smakämnen. Observera att kinin bara är smakämne i tonic water idag, man kan alltså inte dricka det som medicin mot malaria!

Vill du göra en klassisk Gin och tonic kan du följa detta recept:

  • Fyll ett glas med isbitar.
  • Häll i 4 cl gin, 1 cl pressad citron och 10 cl tonic water.
  • Garnera med en citronskiva. Klart!

Varianter av drinken

Förutom gin och tonic water brukar en citronskiva få bli pricken över i för att G&T:n ska anses klassisk. Vill du ta ut svängarna från det traditionella så kan du hitta många spännande varianter av drinken. Det är bara att googla så kommer du finna massor av recept.

Kanske är det en med mer fruktiga inslag som blir din favorit? Rabarber, äpple eller mango och passionsfrukt? Om du är riktigt äventyrslysten kan du prova en G&T-sorbét. Det är bara att mixa exempelvis gurka, sockerlag, citronsaft och gin till en puré. Frys sedan in tills det är dags att servera. Med ett rosenblad som dekoration blir det så läckert!

Varje god drink bör ha ett alkoholfritt alternativ, eller hur? Därför kan du självklart göra en alkoholfri Gin och tonic om du vill. Det finns lite olika recept att välja bland. Som substitut för gin står såklart enbär.

Vilka glas bör G&T servers i?

Traditionellt så ska en klassik G&T serveras i ett highballglas. Ett highballglas är rakt, högt och bör rymma minst 24 centiliter. Sådana glas går att hitta var som helst egentligen, alltifrån Ikea till Orrefors.

Även om det traditionella är att servera G&T i highballglas, kan man faktiskt göra precis som man vill. I Spanien serveras de exempelvis i kupade glas. För övrigt är drinken väldigt populär i just Spanien, där den rätt och slätt kallas Gintonic. Att hitta barer som enbart serverar Gintonic, och varianter på den, är inget konstigt alls.

Gin och tonic-dagen

Visste du att Gin och tonic till och med har fått sin alldeles egna dag i almanackan? Eller en och en, den har flera dagar! Exakt vilket datum som gäller råder det nämligen viss förvirring om. Det beror lite på vem man frågar. Sverige menar på ett datum, USA ett annat o.s.v.

Det finns inte ens konsensus om vilken den internationella G&T-dagen ska vara. Man kan fråga sig om de som bestämmer kring detta tagit sig en och annan drink för mycket? Men det gör ju inget. Det är snarare alldeles utmärkt – då blir det fler dagar att fira med en G&T.

Dags att höja ditt glas!

Från några soldaters avsky av malariamedicin till en av de mest älskade drinkarna. Tänk så det kan bli. Ringa in G&T-dagen (eller dagarna) i almanackan och bjud in vännerna. Fram med gin och tonic water, välj en receptfavorit och blanda. Samtidigt som polarna fuktar läpparna, kan du dra lite fakta om drinkens historia. Höj sedan glaset och säg skål!

You may also like