Du ska inte tro det blir sommar

by Henrik Schuberg

”Du ska inte tro det blir sommar”

”Någonsin undrar över meningen med uttrycket ”Du ska inte tro det blir sommar”? Det är ett känt svenskt ordspråk som används för att mena ”räkna inte med att saker alltid kommer att gå enligt planeringen”. Nu, detta kanske leder till fler frågor för dig…

Vad betyder det?

Den exakta översättningen av ”Du ska inte tro det blir sommar” är ”Du borde inte tro att det blir sommar”. Det refererar förmodligen till det ovissthet som kommer med att kunna förutsäga kommande händelser. Att förvänta sommarvärme skulle vara att förutsätta att väderförhållandena kommer att vara bra, vilket vi alla vet, är långt ifrån en säker satsning.

Uttryck Översättning Tolkning
Du ska inte tro det blir sommar Du borde inte tro att det blir sommar Räkna inte med att allting kommer att gå som det är tänkt

Så vem bör använda det?

I allmänhet, den här frasen kan användas av alla som försöker ge råd om att inte ta saker för givet. Det hjälper oss att erinra om att livet är oförutsägbart och att vi bör vara beredda på överraskningar längs vägen.

När ska jag använda det?

Detta uttryck kan användas i en mängd olika sammanhang, varav de flesta har att göra med att förbereda sig för framtidens osäkerhet. Tveka inte att använda den nästa gång du vill påminna någon – eller dig själv – om att inte alltid förvänta sig det bästa resultatet.

Så, nästa gång du hör någon säga ”Du ska inte tro det blir sommar”, vet du exakt vad de menar och du kan le och förstås med dem. Hur coolt är det?

Hur kan jag använda detta uttryck på andra sätt?

Låt oss titta på lite kreativa användningar av detta uttryck:

1. Använd det för att varna för att alltför höga förväntningar kan leda till besvikelse:
”Du ska inte tro det blir sommar – ibland regnar det på din parad.”
2. Använd det för att påpeka att framtiden är osäker:
”Du ska inte tro det blir sommar – vi vet aldrig vad framtiden för med sig.”
3. Använd det för att uttrycka tacksamhet för det oväntade:
”Du ska inte tro det blir sommar – men ibland gör det det, och det är det som gör livet spännande.”

Varför ”sommar”?

Här är min gissning: i Sverige är sommaren kort och mycket efterlängtad. Folk längtar efter solsken och värme efter en lång, mörk vinter. Men naturen är ofta oberäknelig. En plötslig regnskur kan förstöra dina planer på en solig dag vid stranden. Så är det inte bättre att inte räkna med sommarvärme och istället vara redo för alla eventuella överraskningar? Jag tycker det!

You may also like