Sår i näsan som aldrig läker

by Henrik Schuberg

Vad orsakar sår i näsan som aldrig läker?

Det finns flera skäl till att du kanske har ett sår i näsan som inte vill läka. Det kan vara en återkommande inflammation, en bakterieinfektion eller en näspolyper. Emellanåt kan det bero på torr luft, speciellt under vintern, eller på en allergisk reaktion. Att snoka och rengöra näsan överdrivet kan också orsaka nässår.

Tillstånd Orsak Behandling
Återkommande inflammation Virala eller bakteriella infektioner Antibiotika
Bakterieinfektion Streptokocker eller stafylokocker Antibiotika
Näspolyper Okänd Operation eller kortikosteroider
Torr näsa Torr luft Luftfuktare, nässpray

Hur behandlar jag sår i näsan som aldrig läker?

Behandling av nässåret bör inriktas på att lindra symptomen och bekämpa den underliggande orsaken. Några vanliga metoder inkluderar användning av antibiotika, nässpray eller i sällsynta fall, kirurgi. Men var noga med att söka medicinsk rådgivning innan du börjar någon typ av behandling.

  • Steg 1: Leta efter tecken på infektion.
  • Steg 2: Kontakta en medicinsk professionell för rådgivning och eventuell diagnos.
  • Steg 3: Följ den föreslagna behandlingsplanen.

Är det farligt med sår i näsan som aldrig läker?

I de flesta fall är nässår inte farliga, men de kan leda till obehag och smärta. Om såret i näsan inte läker efter några veckor bör du kontakta en läkare eftersom det kan vara tecken på en mer allvarlig sjukdom.

Kom ihåg, sår i näsan som aldrig läker kan vara irriterande och generande, men det finns hjälp att få. Rådfråga alltid en sjukvårdspersonal om det bästa sättet att behandla ditt nässår.

You may also like