Ljuddämparen är ett bra redskap vid jakt

by Henrik Schuberg

Jaga är något som många uppskattar att göra och alla som någonsin varit på en jakt vet hur viktigt tystnaden är. Att göra ljud skrämmer bort bytet och viltet försvinner väldigt snabbt från området. Det innebär att vid första skottlossningen försvinner alla villebråd i närområdet väldigt fort. Därför är det viktigt att inte underskatta värdet av att välja en ljuddämpare. För det gör att man kan skjuta utan att det låter alldeles för mycket. Det finns självklart nackdelar med att använda en ljuddämpare, vapnet blir större och i en del fall även otympligare.

Ljuddämparen är ett bra redskap vid jakt

Framförallt blir vapnet längre i de flesta fallen och det i sin tur kan påverka en del. Därför är det viktigt att man ser till att välja rätt ljuddämpare. En ljuddämpare som minskar ljudet så mycket som möjligt, utan att försvåra själva jakten. För det är sådant som i längden verkligen kan påverka mer än vad man kan tro. Reduceringen av ljudet minskar risken för att villebrådet upptäcker vart du är någonstans. Dessutom minskar det risken för att allt vilt i närområdet ska springa iväg. Man ska helt enkelt inte underskatta värdet av att jaga på rätt sätt. Där man har rätt utrustning för att lyckas med jakten.

Kan alla vapen utrustas med en ljuddämpare?

De flesta vapen kan utrustas med en ljuddämpare. Det finns självklart undantag från regeln men det är viktigt att inte underskatta betydelsen av att kunna skjuta tystare. Där inte hela området genljuder av skottet. För det minskar möjligheterna att hitta mer vilt längre fram under jakten. Det gör också att man får en möjlighet att skjuta igen om man missar. Då viltet inte direkt kan placera varifrån skottet kommer, står de oftast stilla lite längre än om de direkt hör varifrån det kommer. Att välja att jaga på rätt sätt är därmed väldigt viktigt.

När du jagar med ljuddämpare får du helt enkelt fler fördelar än om du jagar utan en sådan. Det gör också att man enklare kan skjuta flera djur och villebråd. Framförallt gör det att man kan skjuta utan att ljudet ekar i hela området. För det är något som verkligen minskar möjligheterna att jaga på bästa sätt och vis. Man ska trots allt inte underskatta betydelsen av att använda en ljuddämpare vid jakt. Då det gör att man alltid har möjligheten att öka chanserna för att få en lyckad jakt.

Ljuddämparen du behöver ska passa för ditt vapen

Även om inte alla vapen kan utrustas med en ljuddämpare, kan de flesta använda en sådan. Välj ett alternativ som sitter bra och inte förlänger vapnet mer än nödvändigt. Se också till att ljudreduceringen är så hög som möjligt. Det är trots allt anledningen till att välja en ljuddämpare. Kombinera med åtelkamera för att få bästa förutsättningar inför jakten!

You may also like