Hur snabbt får en tung lastbil köra

by Henrik Schuberg

Hur snabbt får en tung lastbil köra?

Precis som jag, är du kanske nyfiken på att veta hur snabbt en tung lastbil får köra. Oavsett om du är en förare som behöver påminnas om hastighetsbegränsningar, eller bara en vanlig medborgare, undrar du säkert. Och visst är det så att vi alla vill känna till reglerna för att säkerställa säkerheten på vägarna, inte sant?

Att veta hastighetsbegränsningarna för tunga lastbilar är faktiskt väldigt relevant. Därför kommer jag att dyka rakt ner i ämnet utan vidare förklaringar. Förbered dig på kunskap!

Typ av väg Generell hastighetsgräns Hastighetsgräns för tunga lastbilar
Motorväg 110km/h 90 km/h
2+1 väg 100km/h 80km/h
Riksväg 70-90km/h 70-80km/h
Tätort 50km/h 50km/h

Varför den hastighetsbegränsningen?

Men varför är det så att en tung lastbil inte får köra så fort som andra fordon? Det kommer nog inte som någon överraskning att svaret har att göra med säkerhet. Ett tungt fordon har längre stoppsträcka än ett mindre, särskilt vid högre hastigheter. Dessutom tar det längre tid för tunga lastbilar att accelerera till höga hastigheter, vilket kan bidra till farliga situationer på vägen om de skulle försöka hålla jämna steg med snabbare fordon.

  • En tung lastbil kan behöva upp till 40 procent längre stoppsträcka jämfört med personbilar.
  • Det tar ungefär dubbelt så lång tid för en tung lastbil att uppnå 80 km/h jämfört med en lättare bil.

Längre fram bromssträckor och längre accelerationstider – låter som tillräckliga skäl för att hålla hastigheterna nere, eller hur?

Slutliga tankar

Så, hur snabbt får en tung lastbil köra? Baserat på ovanstående tabell kan vi se att det varierar beroende på typ av väg, men generellt är det säkert att säga att de bör köra långsammare än andra fordon. Och nu när du vet varför, kan du säkert förstå och uppskatta varför dessa regler finns på plats. Säkerhet först, eller hur?

You may also like