Hur mycket ska en 13 åring väga

by Henrik Schuberg

Hur mycket ska en 13-åring väga?

Ah, teenageåren så oförutsägbara och fulla av tillväxt och förändringar. Men vad betyder det egentligen för deras kroppsstorlek och vikt? Låt oss dyka djupt ner i det.

Viktfaktorer för tonår

Vikten för en 13-åring varierar kraftigt beroende på flera faktorer. Mycket beror på barnets kön, genetik, diet och fysiska aktivitet, med flickor som tenderar att väga mindre än pojkar vid denna ålder.

När det gäller siffrorna så, enligt Världshälsoorganisationen, kan en 13-årig pojke väga någonstans mellan 40-65 kg, medan flickor kan väga mellan 36-64 kg. En hel del skillnad, inte sant?

Ålder Genomsnittlig vikt för pojke (kg) Genomsnittlig vikt för flicka (kg)
13 år 40-65 36-64
14 år 43-66 39-67
15 år 46-68 42-70
16 år 49-70 45-73

Att tänka på…

Att sträva efter en specifik vikt kan vara skadligt. Så länge ditt barn äter en hälsosam diet och är aktiv, sträva efter att hålla dem friska istället för att fokusera för mycket på enskilda siffror.

Tänk på detta. Jämför du din 13-åring med viktlistor? Eller hjälper du dem bara att vara den bästa versionen av sig själva?

  • Erinra din tonåring om att alla är unika och att det viktigaste är att de känner sig friska och starka.
  • Tipsa dem om att äta balanserade måltider och att regelbundet delta i fysiska aktiviteter.
  • Ge dem tillförsikt att växa på egen takt. Jämför inte dem med sina jämnåldrar.

Kom ihåg, det handlar inte bara om ’hur mycket en 13-åring ska väga’, utan snarare ’hur mycket en hälsosam, glad 13-åring visa väga’. Din tonåring utvecklas i sin egen takt, och det är helt okej. Så låt oss sträva efter att vägleda dem mot ett friskt, balanserat liv över allt annat.

You may also like