Hur många gram pasta per person

by Henrik Schuberg

Hur många gram pasta per person? Det ultimata svaret

Att veta hur mycket pasta du ska koka kan ibland vara klurigt, eller hur? Jag menar, vem har inte stått i köket med en påse spaghetti och undrat “hur många gram pasta per person är det egentligen?” Om detta låter bekant, kan du andas ut. Jag tar tag i frågan och presenterar dig det ultimata svaret!

Svaret på frågan: hur många gram pasta per person?

Vanligtvis rekommenderas det att man räknar med ca 60-70 gram okokt pasta per person om det rör sig om en middag, och ca 100 gram om det är till en sallad eller en gratäng. Men varför stanna där? Låt oss dyka ner i detta ämne lite mer!

Tillfälle Typ av pasta Rekommenderad mängd per person
Middag Dry pasta / Torr pasta 60-70 gram
Middag Fresh pasta / Färsk pasta 100 gram
Sallad/gratäng Vilken typ som helst 100 gram
Restaurangportion Vilken typ som helst 200 gram

Varför varierar mängden pasta man behöver?

Nu tänker du kanske, varför är det en stor skillnad mellan en middag och en sallad eller gratäng? Koka ner det till detta: det beror på kontexten. Om pastan är huvudingrediensen, som i en sallad eller gratäng, behöver vi naturligtvis mer av den. Men om den bara är en del av en större rätt, kommer mängden att vara mindre.

Så nästa gång du står där med ditt paket spaghetti, kan du känna dig mer säker på ditt beslut. Allt du behöver är att komma ihåg dessa enkla riktlinjer och då kan du enkelt svara på frågan ’hur många gram pasta per person!’

You may also like