Hur många byten i EM?

by Oskar Hallberg
0 comment
Football

Mycket förändrades under pandemin. Karensdagen togs bort, fler fick möjligheten att arbeta hemifrån och restriktioner infördes. Pandemin förändrade även regler inom sporten. Under pandemin infördes nämligen en tillfällig regel gällande byten i fotboll. Tidigare var tre byten tillåtna, men på grund av pandemin ändrades det till fem byten. 

Den tidigare regeln innebar att max tre spelare fick bytas ut under en match, oavsett vad som hände. Det var därför extra viktigt att lagen hade en tydlig plan för spelarbyte. Om en spelare på plan blev skadad, men tre byten redan hade gjorts, fick den skadade spelaren inte bli utbytt.

Ny permanent regel

Ifab, som står för International Football Association Board och är fotbollens regelstyrande organ, meddelade att fembytesregeln blir permanent från och med första juli 2022. Antalet spelare på avbytarbänken höjs också, från tolv stycken till femton stycken. 

Att regler utvecklas, omvärderas och ändras är inget ovanligt och bytesregeln har ändrats flera gånger under historien. Det första spelarbytet i allsvenskan tilläts 1966. Om man 1970 ställde frågan “hur många byten i EM”, så var svaret två stycken. Sedan 1995 har det varit tillåtet med tre. Nu ändras alltså regel igen.

Fotbolls-EM för damer 2022

Fotbolls-EM för damer utspelade sig under 2022, efter att ha blivit uppskjutet ett år på grund av pandemin. Sverige tog sig till semifinal, där de förlorade mot England med 4-0. Under fotbolls-EM 2022 tilläts fem byten och regeln är nu permanent. 

Om du spelar korpfotboll eller lirar med kompisarna hemma i trädgården behöver du inte oroa dig för den nya regeln, eftersom den endast gäller för toppfotboll. Hemma i trädgården gör ni precis som ni vill, spelar efter egna bytesregler och struntar i offside. Huvudsaken är att ni har kul och att alla som vill spela får spela. 

You may also like