Hur länge håller ett kokt ägg?
Bra fråga! Svaret är ganska enkelt men har fortfarande några nyanser vi borde titta på. Låt oss dyka rätt in, ska vi?
Ett hårdkokt ägg som har förvarats korrekt i kylskåpet har en hållbarhet på upp till en vecka. Om ägget har skalat kan det hålla i ungefär 5 dagar. Men tänk på att doften och smaken kan förändras efter ett par dagar.
Vad händer om jag förvarar ett kokt ägg i rumstemperatur?
Härligt att du frågar! I rumstemperatur bör ett kokt ägg inte förvaras i mer än två timmar för att undvika tillväxt av skadliga bakterier. Det är det säkraste valet.
Kolla in nedanstående tabell för mer detaljerade nedbrytningstider.
Förvaringstillstånd | Tid | Ytterligare information |
---|---|---|
Kokt ägg med skal i kylskåpet | Upp till 1 vecka | Kyl direkt efter kokning |
Kokt ägg utan skal i kylskåpet | Upp till 5 dagar | Kyl direkt efter skalning |
Kokt ägg vid rumstemperatur | Maximalt 2 timmar | Ät eller kyl direkt efter 2 timmar |
Så, hur länge håller ett kokt ägg? Nu vet du svaret! Men glöm inte, dessa tider är bara en guide och faktorer som hur ägget har lagrats och hur det har tillagats kan påverka hållbarheten. Det finns inget som slår att äta ett nyligen kokt ägg, eller hur?
Hur vet jag om mitt kokta ägg är dåligt?
Ett gott test är att lukta på det. Om det luktar dåligt, är det troligtvis dåligt. Men den bästa regeln är att om du är osäker, kasta det. Bättre säker än ledsen, som de säger!