Hur kollar man om ägg är gamla

by Henrik Schuberg

Hur kollar man om ägg är gamla?

Vi har alla stått där i köket, stirrande på en kartong med ägg utan att veta om de är färska nog att använda eller inte. Men nödig att oroa dig, vän! Låt mig vägleda dig till svaret på frågan: Hur kollar man om ägg är gamla?

Så, för att avgöra om dina ägg är färska eller gamla, finns det några enkla metoder att följa:

Test Metod Resultat
Vattentest Fyll en skål med kallt vatten och lägg i ägget. Om det sjunker, är det färskt. Om det flyter, är det gammalt.
Skaktest Skaka ägget nära ditt öra. Om du hör vätska, är ägget gammalt.
Ljustest Håll ägget mot en stark ljuskälla. Om ägget är genomlyst och innehållet ser ut att röra sig, är ägget förmodligen gammalt.
Snifftest Krossa ägget och lukta på det. Fräscha ägg har ingen stark lukt.

Hur håller man ägg färska längre?

För att bevara äggens färskhet längre finns det några användbara knep att känna till. Bland annat, förvara äggen i sin kartong (inte i äggfacket i dörren på din kyl), varför? Simpelt! Papperet i ett äggkartong hjälper till att hålla äggen fuktiga. Dessutom skyddar kartongen mot starka lukter eftersom ägg kan absorbera lukter.

Några fler värdefulla tips inkluderar:

  • Se till att äggen förvaras med den spetsiga sidan nedåt för att förhindra luftbubblan från att röra sig till den breda sidan och öka dess hållbarhet.
  • Äggen bör helst förvaras vid en temperatur på cirka 4–8 grader Celsius.
  • Om ägget är spräckt, använd det genast eller kasta det.

Ingen gillar att slänga mat och att veta hur man kollar om ägg är gamla kan hjälpa oss att undvika det. Så, ta de här tipsen och metoder och säg adjö till gamla ägg!

You may also like