Espresso Martini – drinken alla snackar om

by Henrik Schuberg

Det går trender i allt. Så även bakom baren. Drinkar kommer och drinkar går, men bartenders och bargäster består. Just nu verkar Espresso Martini vara drinken som passerar allas läppar. Om denna kaffedoftande drink visar sig vara bestående eller bara en barfluga kan bara tiden utvisa.

Vad?Espresso Martini är en drink med både alkohol och koffein i.
Är det verkligen en Martini?Nej. Espresso Martini innehåller varken vermouth eller gin, och räknas alltså inte som en äkta Martini.
Vem?Espresso Martini skapades av den kände bartendern Dick Bradsell. Då hette den Vodka Espresso.
När?1980-talet, så klart. Cocktailens andra guldålder.

Vad innehåller en äkta Espresso Martini?

Ett klassiskt och enkelt recept på Espresso Martini har du här:

 • 3 cl vodka
 • 3 cl kaffelikör (som t ex Baileys eller Kahlúa)
 • 3 cl espresso

Moderna varianter av Espresso Martini kan dock innehålla betydligt fler ingredienser än så. Här följer några specialrecept som ofta efterfrågas:

Espresso Martini Vanilj

 • Iskuber
 • 3 cl vanilla vodka
 • 3 cl espresso
 • 3 cl kaffelikör
 • 1 hel vaniljstång
 • 2 hela kaffebönor

Nigellas Espresso Martini

Nigella Lawson har ett alldeles eget recept på drinken Espresso Martini, som gått viralt på sociala medier. Som följer:

 • 1 cl Butterscotch-snaps
 • 2 cl espresso
 • 3 cl kaffelikör
 • 4 cl vodka

Bäst ingredienser för en Espresso Martini

När det kommer till trenddrinkar som Espresso Martini är det inte ovanligt att det bryter ut en jakt på den allra, allra bästa versionen av drinken som kan gå att uppbringa. Detta öde har även drabbat Espresso Martinin. Inklusive de hetsiga debatter som följer. KAN man verkligen göra Espresso Martini på bryggkaffe eller cold brew coffee?! Vilket glas är det enda rätta att servera en Espresso Martini i?! Och VAR hittar man den bästa Espresso Martinin i London?!

När det kommer till den här typen av frågor finns det tyvärr bara ett svar. Torrt och enkelt: Det är en smaksak. Om du tycker att du kan göra en fantastisk Espresso Martini på starkt bryggkaffe – så gör det! En professionell bartender skulle sannolikt endast välja äkta espresso, men som alla skandinaver vet kan svenskt kaffe vara minst lika starkt som en espresso. 

Dick Bradsell experimenterade med drinkrecept – gör det du också

Att smaken är som baken gäller självklart även alla övriga ingredienser i en Espresso Martini. Det klassiska grundreceptet på drinken togs fram av bartendern Dick Bradsell. Bradsell är en av Storbritanniens allra mest legendariska bartenders, särskilt känd för sitt arbete med just cocktails. Stora tidningar gav honom till och med credit för att ha förändrat hela Londons cocktailscen under 80-talet, helt på egen hand.

Sådan framgång nås självklart inte utan ett stort mått av kreativitet och experimentlusta. Du som själv gillar att blanda drinkar ska naturligtvis ta fasta på det arvet. Espresso Martini är en rebellisk drink. Det är inte ens en riktig Martini! (Dick Bradsell kallade den för Vodka Espresso.) Så vem kan säga att något är “fel” att hälla i glaset? 

Espresso Martini – alltid på bordet i San Francisco

Om man vill veta vilken nästa trendiga drink ska bli, kanske man ska slänga ett öga på barscenen i San Francisco. Där har de nämligen vett att hålla i goda drinkar oavsett trendläge. Espresso Martinin ska faktiskt aldrig ha tappat i popularitet där, till skillnad från i övriga världen där drinken levt en mycket anonym tillvaro de senaste trettio åren. 

En lokal San Francisco-blaska menar att invånarna där hållit fast vid Espresso Martinin av två anledningar: att den faktiskt är god, och att San Fransisco är en stad som gillar kaffe. Med tanke på hur mycket kaffe svenskarna häller i sig årligen, är det kanske ingen högoddsare att sätta ens lant på att Espresso Martinin kommer bli mer än en trend. 

You may also like