Diskbråck i nacken c5-c6

by Henrik Schuberg

Vad är diskbråck i nacken c5-c6?

På rakt språk betyder diskbråck i nacken c5-c6 att du har en disk mellan kotorna C5 och C6 i din nacke som har blivit skadad eller klämmer på nerverna. Åh, du undrar vad det betyder, eller hur? Tänk på dina kotor som små cylindrar staplade ovanpå varandra som bildar din ryggrad. De ”diskar” som jag nämner är i grunden stötdämpare mellan varje cylinder. När en disk skadas kan den bukta ut eller brista. Och när det händer i nackregionen c5-c6, kallas det diskbråck i nacken c5-c6.

Symptom Diagnos Behandling
Smärta eller stelhet i nacken MR, CT eller skiktröntgen Fysioterapi, läkemedelsbehandling, operation
Smärta som strålar ner i armarna Neurologisk undersökning Smärtlindring, sjukgymnastik, kirurgi
Domningar eller svaghet i armar eller händer. Klinisk undersökning Vila, nackkrage, smärtstillande
Svårigheter att greppa eller lyfta föremål Röntgen Injektioner, motion, kirurgi

Vad orsakar diskbråck i nacken c5-c6?

Det är svårt att peka på en specifik orsak till diskbråck i nacken c5-c6. Det kan vara allt från naturligt väder och slitage som kommer med åldern, till ett plötsligt trauma som en bilolycka. Men oroa dig inte, även om du har en diskbråck, innebär det inte nödvändigtvis att du kommer att ha alla symptom eller behöva kirurgi. Du kan absolut leva ett fullt och aktivt liv även med diskbråck. Tänk på det som att ha ett par sneakers som blivit lite slitna. De kanske inte fungerar för en maraton längre, men de kommer fortfarande att göra jobbet för en daglig promenad i parken, eller hur?

Hur lindrar du smärta vid diskbråck i nacken c5-c6?

Först och främst, om du upplever någon smärta, bör du alltid rådfråga din läkare. Men några allmänna tips för att hantera smärta vid diskbråck i nacken c5-c6 inkluderar att hålla nacken i neutralt läge och undvika plötsliga rörelser. Ett bra nackstöd när du sover kan hjälpa, och göra nackövningar rekommenderade av en sjukgymnast kan också vara en idé. Kom ihåg, liksom med alla typer av terapier, nyckeln är tålamod och uthållighet!

  • Håll nacken i neutralt läge.
  • Undvik hastiga rörelser.
  • Använd en bra kudde när du sover.
  • Gör specifika nackövningar.

Så där har du det, en snabb genomgång av vad diskbråck i nacken c5-c6 innebär. Men kom ihåg, alltid tala med din läkare om du har några bekymmer eller frågor!

You may also like