Byt elbolag för en billigare räkning

by Henrik Schuberg
0 comment

De allra flesta väljer elbolag baserat på pris, miljö eller kundservice. Men självklart är de allra flesta ute efter så billig el som möjligt. Vem vill betala mycket i onödan? I den här guiden kan du hitta hjälp och smarta tips!

Hur byter du elbolag?

Det är inte så vanligt att du byter elbolag och kanske vet du inte ens hur du ska gå tillväga för att kunna byta till billig el.

  • Ta fram ditt elavtal och se över uppsägningstiden
  • Vill du ha rörligt eller fast pris? Det finns fördelar och nackdelar med båda alternativen.
  • Jämför olika elbolag.
  • Välj en elleverantör som passar dig och dina behov bäst.
  • Dags att genomföra bytet!

Om du har ett anvisat elavtal eller ett tillsvidare elavtal betalar du i nuläget mellan 25 och 40% mer än ett vanligt avtal. Vilket är helt onödigt! Se därför till att aktivt skapa ett elavtal som du ser över med några års mellanrum.

Varför du borde byta elbolag

För det första kan du spara tusenlappar per år på att byta till det bolag som erbjuder den billigaste elen. Jämför elpriser hos olika bolag och hitta det som passar bäst för dig. För det andra kan du byta till ett miljövänligare bolag som är bättre för planeten.

Om du inte byter elbolag finns det stor risk att du hamnar på ett anvisat avtal som är mycket dyrare för dig. På grund av detta är det viktigt att ha koll på elavtalet samt se över elpriser med jämna mellanrum. Men det räcker att göra en gång per år.

Ta fram rätt information

I alla bostäder finns en elmätare som mäter elförbrukningen i hemmet. Elmätaren skickar en signal till elbolaget om din konsumtion och elbolaget i sin tur skickar ut en faktura till dig. Då du vill byta elbolag hittar du viktig information på elmätaren.

Du behöver ett områdes ID samt ett anläggnings ID. Tillsammans bildar dessa två koder en unik identifierare som du behöver då du byter elbolag. Annars är det omöjligt för det nya bolaget att veta vilken bostad det gäller.

På elfakturan kan du se pris per kilowatt timme. Det är detta pris du ska använda för att kunna jämföra med andra elbolag. Men det är självklart skillnad på om du har fast pris eller rörligt pris.

Behöver du hjälp?

Ibland kan det kännas krångligt att ta fram all information och priser om nya elbolag. Eller kanske är det så att du helt enkelt inte har tid att gå igenom all information själv. Ta då hjälp av olika tjänster du kan hitta online.

Där kan du enkelt jämföra olika priser och välja det billigaste elavtalet eller det som fokuserar mest på miljön. Utan att behöva besöka alla elbolags enskilda hemsidor, som faktiskt kan ta rätt lång tid att göra på egen hand.

Grön el det bästa valet för framtiden

Eftersom grön el är framtidens el är det valet du borde göra. Grön el kommer från förnybara källor så som vatten, sol och vind. Och i framtiden kommer endast grön el att existera.

När du väljer grön el väljer du aktivt att sätta tryck på de bolag som ännu använder sig av källor som inte är förnybara. För miljön, planeten och även din egen skull är det mycket bättre att välja grön el då du byter elbolag.

You may also like