Börja spara pengar i aktiefonder & aktier

by Henrik Schuberg
0 comment

När du ska börja spara pengar får du ofta massor med olika råd om vad som är bäst. Det kan vara alltifrån att spara pengar på banken, till att köpa aktier eller satsa ditt sparkapital på aktiefonder eller andra typer av fonder. Vi ska därför i denna artikel skriva lite om det olika sätten så du får en överblick, se mer på https://bästa-fonderna.nu/.

Spara i fonder

Genom att välja spara i fonder så får du en bredare riskspridning. När du sparar i fonder innebär det att du investerar i aktier, obligationer eller räntor automatiskt. Du behöver absolut inte vara någon expert eftersom en fondförvaltare eller banken sköter placeringarna åt dig. En fond är en samling av olika obligationer, aktier och räntor.

När det kommer till att pensionsspara så sparar 98 % av Sveriges befolkning i fonder antingen dom vill eller inte med tanke på vårt pensionssystem även här kan du vara mer aktiv och välja pensionsfonder om du inte väljer själv eller med hjälp av banken så är det pensionsbolaget som sköter förvaltningen åt dig.

Bästa fem fonderna för nybörjare och deras utveckling över 1 år :

  • AMF Aktiefond Småbolag 42,87 %
  • Spiltan Aktiefond Investmentbolag 33,73 %
  • Avanza Zero 25,68 %
  • Avanza Global 30,90 %
  • Länsförsäkringar Global Indexnära 31,29 %

Investera i aktier

När du är nybörjare med aktier bör du ha ett kapital att avvara. Sparade pengar som du inte behöver på ett bra tag. Det är rekommenderat att du inte ska behöva de pengarna på mellan 5-10 år. Anledningen till det är att aktiemarknaden på börsen går både upp och ner. Rent historiskt sett har börsen gått upp igen även efter en nedgång det är därför viktigt att du ser investeringen som långsiktig. Tänk också på att aldrig låna pengar till aktieaffärer eftersom det trots allt finns en liten risk att du förlorar pengarna.

Tips på aktier för nybörjare:

  • Investor B
  • Volvo B
  • Samhällsbyggnadsbo. I Norden B
  • Kinnevik B
  • Volvo Car B

Vilket är bästa sättet att spara pengar ?

Det finns många typer av sparande vissa är mer långsiktiga än andra och vad som är lämpligast beror på vad du har för mål med ditt sparandet. Vill du göra sparandet riktigt enkelt kan du öppna ett sparkonto på banken, men tyvärr får det inte pengarna att växa så länge du inte gör en ny insättning eftersom räntan på sparkonton brukar vara väldigt låg. Är du istället intresserad av ett långsiktigt sparande så är fonder eller aktier ett bättre alternativ.

Vad är Skillnaden på aktier och aktiefonder ?

Fonder och aktier är båda bra sparformer som brukar ge bra avkastning över tid.

När du väljer spara i fonder så plockar banken eller fondförvaltaren ihop ett paket med flera olika aktier. Det är en bekväm lösning för dig som inte vill lägga ner så mycket tid. Fördelen med att spara i fonder är att du sprider riskerna mer än vid aktieköp.

Investerar du i aktier får du sätta ihop ditt eget paket, högre risker.

You may also like