10 am est to swedish time

by Henrik Schuberg

Vad är 10 am EST i svensk tid?

För att förstå detta ordentligt, måste vi föst ha en grundläggande kunskap om världstidzoner. Kort sagt, 10 am EST (Eastern Standard Time) räknas om till CET (Central European Time) som används i Sverige. På tal om omvandling, låt mig nu presentera dig tabellen nedan, som visar dessa tidszoner och deras respektive tider i olika perioder under året.

EST CET Period
10 am 4 pm 2:a söndagen i Mars till första söndagen i November
10 am 3 pm 1:a söndagen i November till 2:a söndagen i Mars

Men varför skiftar tiden?

Har du någonsin undrat varför tiden ändras? Det handlar om något som kallas för sommartid. I grund och botten justeras klockorna framåt en timme under en del av året för att kunna dra nytta av mer dagsljus. På så sätt kan vi spara energi eftersom vi inte behöver använda lika mycket el för att lysa upp våra hem på kvällen. Det är dock en kontroversiell fråga och inte alla länder praktiserar sommartid – och vissa länder är till och med på väg att avskaffa det helt och hållet!

Hur kan jag snabbt konvertera EST till svensk tid?

Som du redan har märkt är detta inte alltid helt lätt. En smart sak du kan göra för att underlätta processen, är att använda ett verktyg för att konvertera tidzoner. Dessa finns tillgängliga på internet och de kan hjälpa dig att räkna ut rätt tid i Sverige utan att du behöver bry dig om alla detaljer. Praktiskt, eller hur?

Så nästa gång någon frågar ’10 am EST är vad i svensk tid?’, nu vet du svaret utan problem och kan hjälpa dem lika lätt som en gång två är fyra!

You may also like